úterý 27. prosince 2016

Šťastné a zavšivené!

Je Štědrý den ráno po snídani, děti dopíjí sváteční kakao. "Ládíku, počkej chvilku. Leze ti ve vlasech octová muška..." Než si uvědomím, že sezóna octomilek je dávno pryč a zrovna tahle nikam neodlétla, zbytek rodičů s dětmi předškolního věku podvědomě udělá úkrok vzad. Babička, která za svůj život odchovala, odčervila a odvšivila všechny živé bytosti od dětí po tajně dovlečená štěňátka z popelnice, se naopak neohroženě vydá k malému Ládíkovi a zkušeně mu prohrábne kštici.

"Hnida, hnida, veš", louská mezi nehty parazity jako arašídy a ani to s ní nehne. My ostatní se potichu proplížíme dveřmi kuchyně a díváme se na dosud milovaného člena rodiny přes sklo s bezcitným odporem, jako na nebohou kapitánku Ripley, které se zpod žeber líhne vetřelec. Výjimkou je Čičman. Závistivě pláče, že chce taky vši.

Po dvaceti minutách s Googlem se sejde spousta plodných návodů. Tušila jsem, že je internet kreativní místo, ale věděli jste, že se lze vší zbavit pomocí slivovice smíchané s lákem od okurek a pár kapkami Alpy? Vegetariánům poslouží salátová zálivka, masitějším typům zase vanička osoleného sádla. Pro dobrodruhy a lidi s určitým spektrem odchylek je doporučováno strčit hlavu do igelitového pytle na odpadky, nebo rovnou do mrazáku. Padlo pár návrhů na ostříhání, přebitých hlasováním o barvení vlasů. Chvilku to vypadá, že se sejdeme pod stromečkem s vyholenou půlkou hlavy a na druhé budeme mít sádlo a několik výstředních odstínů barvy na vlasy, abychom se mohli na vlastní hnidy přesvědčit o účinnosti zaručených metod. Nakonec se Hagoš konzervativně vydal do lékárny, kde musí magistra na vedlejšák prodávat seniorům deky, protože když se vrátil, vysázel na stůl pár lahviček, malinkou krabičku a účet za osmnáct stovek. Nejdražší vánoční dárek jsme tedy už znali.

"Tohle", vzal tu ošoupanou krabičku a vytáhl z ní něco, co ze všeho nejvíc připomínalo vikslajvantové kapesní rádio z devadesátek, co se dalo naladit jen na Blaník a pak mu vytekly baterky a prožraly mi aktovku. "Tohle je prý nejefektivnější antiparazitální prostředek 21. století, e-lek-tric-ký hřeben. Stačí pročesat pramen po prameni a vši i hnidy vlivem...mhm...elektrických výbojů explodují."

Zapnul tlačítko ON a přístroj začal vydávat silně nepříjemné vysokofrekvenční "Ííííííí". "To ti prodalí spíš nějaké prostředek na odpuzení krtků, né?" vyzná se hned strýc - zahrádkář z Brna. "Kdepak, strejdo", pokračuje Hagoš. "Když narazí na hnidu, tak to změní tón!". Všichni se ošklíbají, protože to píská pořád stejně, už jsme učesaní do mrtě jako na Ples v Opeře a děda začíná vzpomínat estébácký mučení, ale když se dostanu na řadu já, zasekne se mi všivák v lokně a udělá to vítězné "Íííí-ééééé". 

"Tak vidíte!" zaraduje se Hagoš a štítivě stříká na hřebínek desinfekci. "To sou asi slabý baterky, ne?" bráním se, ale musím se potupně vrátit do kuchyně a zmydlit si hlavu tím stejným louhem, co Ládík, který je teď vděčný za společnost. Smrdím jako drahej pes s rodokmenem a stejně mi od Štědrého dne (Ježíšek je cynik, taky si to myslíte?) přijde, že se prostě nějak víc drbu. Po božím hodu už všude. Jen váhám, jestli si na hlavu obrátit flašku vánočního punče, dekorační petrolejovou lucernu, nebo tu mísu nedojedenýho salátu. A taky bych samozřejmě chtěla pozdravit všechny, za kterými se na návštěvu teprve chystáme!

15 komentářů:

  1. Zkusenejsi kolegove nakupuji prostredky (sampony) proti detskym vsim ve zverimexu, nebot arsenal ZHN byl diky EU znacne oklesten...

    OdpovědětVymazat
  2. 2x jsem chytla vši jako bonus od svých problematických pacientů....v noci mě pronásledují troje děsivé sny: 1. maturita z matiky, 2. řidím auto s manuální převodovkou.3.drbu se v hlavě.
    Moje maminka nám vždy na hlavu vylila petrolej a zabalila do ručníku, pak čekala do druhého dne, jestli nám nevypálila vlasové cibulky.Obě se sestrou máme dlouhé huste hřívy, takže jistě v tom má ten petrolej velké plus. Proto kladně hodnotím postup převrátit petrolejku na hlavu.
    Pěkný zbytek svátků a konec marným nadějím, že ten další rok bude klidnější!
    Dita

    OdpovědětVymazat
  3. Milan: Možná by se rovnou hodil nějaký koňský nebo ovčí, to bude mít ještě větší ráži než psí:)

    Dito, já jsem měla vši jen jednou na základce a tenkrát ještě zabíral Diffusil. Myslím, že mám ty vlasy čisté, aspoň z nich nic nepadá a neleze, takže buď elektrický hřeben zabral, nebo ten alarm vydává v náhodných sekvencích. Spíš zůstal ten stín podezření...:)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem kdysi k vanocum dostala vsi, ale v podstate jsem to uvitala, protoze jsem pod stromeckem nasla i mikroskop

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je parádní kombo! Když o tom tak přemýšlím, mohli jsme ušetřit za elektrický hřeben - Pižmur dostal pod stromeček elektronickou stavebnici Voltík. Ale Voltíka tady asi ještě zmíním, až bude Žmur pánem elektrických obvodů:)

      Vymazat
  5. Svrbí mě hlava, jen co to čtu!

    OdpovědětVymazat
  6. taky na to prej zabírá "vyděržáj pijaněér", musí se ale přiklapnout klíčkama na uši

    OdpovědětVymazat
  7. Quanti: Já už jsem celkem v klidu - smířila jsem se s chronickou neprůkaznou všivostí...:)

    extláča: Nebo vidličky v zásuvce, to zabírá na všecky neduhy!

    OdpovědětVymazat
  8. Spolehlivým prostředkem jsou protihmyzí šampóny psí. Co lze napatlat na psa, lze napatlat i na člověka (člověkové vydrží víc než psi). A protihmyzí psí šampóny jsou levnější a snáze k dostání.
    Naše děti kupodivu získaly vši jen jednou (a jsou tři!) a ne ve velkém rozsahu, zachytili jsme problém včas a radikálně jsme reagovali.
    Ale přijde mi velice divné, že se tento problém v civilisovaném státě stále vyskytuje. Vzteklinu jsme vymýtili i u divoce žijících lišek a vší v hlavách českých dětí se zbavit neumíme?
    Divné.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  9. Psice, jak píše Milan, nejlepší je psí Orthosan. Diffusil a spol. už nemá ty grády jako za našeho dětství, protože už se u humánních přípravků nesmí používat insekticidy. A pak je to ve školách a školkách nekonečný boj, protože na to vždycky někdo z rodičů kašle... :-/
    Shanti

    OdpovědětVymazat
  10. Milan: Mají prostě lepší evoluční strategii! Mmch stejně jako svrab, blechy, hlístice a další miláčkové. Jinak si s tou psí kosmetikou nejsem úplně jistá, třeba antiparazitální obojek bych na sobě nosit fakt nechtěla. Teď jsou v kurzu dokonce tablety ve formě pamlsku, které po sežrání chrání tři měsíce proti blechám. To asi nebude bio levandulový olej;)

    Shanti: Nebo to přežívá zapouzdřené ve vlasech paní učitelky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony jsou to svině za tisíciletí dobře přizpůsobené.
      Od vítězství židovského konceptu sedmého volného dne se přizpůsobily tomu, že lidé se jednou za sedm dní koupou a pečlivě myjou (neušklíbejte se, ještě před pouhými 40 lety to tak platilo úplně pro všechny vyjma miminek), a tak si zvykly klubat se z dobře přilepených vajíček až po osmi dnech. A než dojde na další velké mytí, stačí naklást vlastní vajíčka.
      Milan

      Vymazat
  11. Jako bych se vrátila do našich Vánoc 2014... V hlavě si pár dní pohrávám s článkem na podobné téma, ale elektrický hřeben rozhodně netrumfnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak šup na to, Vánoce nestárnou. Jinak koukám, že ses přičinlivě pustila snad do celýho archívu! Více takových aktivních čtenářů!:)

      Vymazat
    2. No, psice, dočíst si to tady plánuji, jen už zas klasicky nestíhám, tak postupně. Začala jsem chaoticky a pak se to rozhodla brát od spodu - a měla jsem takový zvláštní pocit déjà vu, než jsem se objevila v komentáři :-)

      Vymazat